76,5 km – 650 hoogtemeters

Gisteren stelden we ons vraag of we in het zuiden de regen zouden ontlopen. Daarom waren we namelijk naar het zuiden gegaan. En vandaag was het antwoord “ja”. De dag begon fris en bewolkt, maar wel helder, en later werd het een graad of twintig en behoorlijk zonnig. Wel woei het behoorlijk hard. Windkracht 4 en soms nog wat meer. Het geluk was met ons want we hadden bijna de hele tijd de wind in de rug, ook tijdens de langste beklimming van vandaag. En dat was prettig en maakte het niet al te zwaar. 

We fietsten vandaag naar Chiasso via route 3 die we gisteren ook al volgden. De eerste 10 kilometer konden we mooi opwarmen in de vlakke vallei waar veel groente verbouwd wordt. Op één plek werd er geoogst en onze neus kon meteen vertellen wat, namelijk venkel. Na die gemakkelijke aanloop konden we ons uitleven op een lange klim van een kilometer of 5 met iets van 330 hoogtemeters. De klim naar de Monte Ceneripas was op zich goed te doen maar toch pittig doordat we over een  drukke weg fietsten met continu autoverkeer. Boven kregen we een mooi uitzicht op het Lago Maggiore en Locarno, ver in de diepte. 

Gelukkig gingen we na de pas verder over smalle weggetjes en fietspaden. We aten bij een Osteria della Stazione. Bij heel wat stations vindt je wel een Ristorante della Stazione of zo’n Osteria delle Stazione. In die restaurants wordt ook vaak de lunch genoten door werklui. Dat ken ik zelf overigens ook nog van mijn zakelijke bezoekjes aan Zwitserland in een ver verleden. Je hebt daar eigenlijk altijd een vriendelijke geprijsd maar goed dagmenu. 

Al snel na de lunch fietsten we via Agno langs het meer van Lugano. Het meer zelf is mooi, met vandaag flinke golven, soms schuimkoppen, en omringd door flinke bergen met regelmatig  een dorp hoog op de helling. Wat het nog mooier maakt zijn de prachtige villa’s direct aan het water of net wat hoger op de helling. Voeg daar de kleine palmbomen en andere mediterrane vegetatie aan toe en je krijgt een beetje een beeld. Zo niet, dan laten de foto’s het wel zien. Heel fraai was Morcote met veel oude en indrukwekkende gebouwen.

We fietsen vlot door naar Bissone waar we eigenlijk een stukje de boot wilde nemen om een stuk route met veel verkeer te mijden. We waren echter een dik half uur te laat en om nou tot morgen te wachten … In plaats daarna aten we een lekker ijsje en fietsten we op eigen kracht verder. En eigenlijk bleek dat drukke stuk route maar kort en helemaal niet zo druk. De route bleef mooi. We fietsten vanaf het meer omhoog naar het mooie oude centrum van Mendrisio en daarna door naar Chiasso. Daar hadden we even wat moeite om het station te vinden. 

We waren pas om 18:45 terug in Bellinzona en daarom zijn we in onze fietskleren het oude centrum ingelopen om een pizza te eten. Zelfs na d ze stevige fietstocht door aten de pizza’s wel heel groot. Als we voor en nagerecht hadden willen eten dan hadden we toch echt met zijn tweeën een pizza moeten nemen!

Download file: Bellinzona_Chiasso 2.gpx
Categorieën: FietsenVakantie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.