Vandaag rustdag op een regenachtige dag. En we hebben het voor de verandering echt een keer rustig aan gedaan. We hebben maar één ding gedaan en dat betrof een bezoek aan Chaplin’s World. En alhoewel dat maar 10 minuten fietsen is vanaf ons hotel, zijn we met trein en bus gegaan wat een half uur duurde. We hadden met de Montreux Riviera Card gratis gebruik van het OV. En het treinstation waar we opstapte was op een paar honderd meter van het hotel. Heel handig allemaal. En natuurlijk reden de treinen en bussen stipt op tijd. We zijn tenslotte in Zwitserland. 

Chaplin’s World is in Vevey omdat Charlie Chaplin hier de laatste 25 jaar van zijn leven woonde met zijn vierde vrouw Oona en hun 8 kinderen. Oona trouwde op haar 18e met Chaplin die 36 jaar ouder was.   Charlie Chaplin groeide op in Londen en vertrok op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn carrière als acteur en filmmaker opbouwde. Hij regisseerde, schreef zijn eigen scripts, componeerde de muziek bij zijn films, voerde zelf alle stunts uit en deed de montage van zijn films. Hij was maatschappelijk betrokken en vond bijvoorbeeld dat de VS eerder een tweede front had moeten beginnen tegen het Duitsland van Hitler om de Sovjet-Unie te steunen in hun strijd. Maar op dat moment zagen velen in de VS Hitler Duitsland nog als een buffer tegen de communisten. Dit leidde er toe dat Chaplin later van communistische sympathieën werd verdacht. In 1952, toen hij op weg was naar Europa, werd zijn terugreisvisum (hij had altijd de Britse nationaliteit aangehouden) niet verstrekt waarna hij besloot zich in Zwitserland te vestigen. 

Chaplin’s World bestaat uit een museum over zijn films en zijn werk als filmmaker en hun huis in Vevey. Veel van de kamers in het huis zijn nog voorzien van hun oorspronkelijk interieur. We hebben ons uren vermaakt in Chaplin’s World, mede door de vele filmfragmenten die overal te zien waren. 

Morgen staan we weer vroeg op om op tijd te vertrekken voor een pittige fietstocht met veel meer hoogtemeters dan we tot nog toe onder onze wielen kregen. A demain!

Categorieën: Vakantie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.