68km – 330 hoogtemeters

Ook vanochtend lukte het ons om op tijd te vertrekken. Maar goed ook want er was weer genoeg te zien. We vertrokken bij koel en bewolkt weer maar later op de ochtend brak de zon door en die is niet meer echt weggegaan. Het was fijn dat het wat minder warm was dan gisteren. Is toch lekkerder met inspanning. 

We fietsten vandaag van Biel naar Estavayer-le-Lac met een heel mooi oud, middeleeuws centrum. De route leidde ons op enige hoogte langs het Lac de Bienne en het Lac de Neuchatel. Die laatste is overigens het grootste volledig in Zwitserland gelegen meer. Dit gebied was vroeger een groot moerasgebied dat vanaf 1867 droog gemaakt werd door het niveau van het water in de meren 2,5 meter te verlagen. Het gebied dat zo ontstond was erg vruchtbaar en zodoende is dit nu de groentetuin van Zwitserland. We zagen veel velden met worteltjes en ook velden met sla en ander gezond spul. En in dit geval tellen zelfs fruit en rijst mee. Snel na Biel zagen we bij een boerderij pruimen te koop staan, zowel Kwetsen als Mirabellen. Daar waren wij natuurlijk super blij mee en we dachten dat we echt geluk hadden op zo’n verkooppunt te stuitten. In de paar kilometer daarna zagen we zeker nog eens 10 plekken waar Kwetsen langs de weg verkocht werden. Mirabellen hebben we echter verder niet meer gezien, dus toch geluk gehad!

De route was voor het grootste deel weer erg mooi en afwisselend. Dat gold in het bijzonder voor het eerste en het laatste deel. In die delen ging het ook veel op en af. Tussendoor zaten ook een paar lange kaarsrechte stukken die wat saaier waren maar wel lekker doorfietsten. Hoogtepunten op de route waren de waterkrachtcentrale Hagneck en het prachtige op een heuvel gelegen dorp Erlach met historische kern. Ons eindpunt vandaag, Estavayer-le-Lac, was ook het toppunt. Met een hoger gelegen middeleeuws centrum, omgeven door muren met meerdere toegangspoorten. We liepen na aankomst een rondje door dit centrum om o.a. de kerk en het kasteel te bewonderen. Het centrum kent veel hoogteverschillen met trappen die het heerlijk dwalen maken. 

We mogen zeker niet vergeten te vermelden dat we vanavond meer dan uitstekend tapas gegeten hebben bij Frogs & Roses. Voor de lunch was het wat lastiger. In veel plaatsen zijn er genoeg restaurants te vinden maar op maandag en dinsdag is dat doorgaans uitdagender. Daarnaast fietsten we rond lunchtijd door een voornamelijk agrarisch gebied dus niets gevonden. Maar wel een Lidl waar we een picknick insloegen die we op een aangenaam bankje langs de route genoten.

Morgen fietsen naar het  Meer van Genève. Dan komen er weer wat hoogtemeters bij. Zo bouwen we het mooi op. 

Download file: Biel_Estavayer_Le_Lac 2.gpx
Categorieën: FietsenVakantie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.